Book review || Highly Illogical Behavior

Heerlijk, vakantie. Veel tijd om te lezen! Ik kwam de laatste paar maanden af en toe dit boek tegen op Goodreads, en hij bleef in mijn gedachten hangen. Bij een random bestelling op Bol besloot ik dit boek aan mijn mandje toe te voegen, en al snel las ik hem uit. Lees hier wat ik vond van het boek Highly Illogical Behavior!

Titel: Highly Illogical Behavior
Auteur: John Corey Whaley
Verschenen op: 26 mei 2016
Pagina’s: 249
Uitgever: Faber & Faber
Eerste zin: “Solomon never needed to leave the house anyway.”

Synopsis

AR-0681

Zestienjarige Solomon heeft agorafobie. Hij heeft al drie jaar zijn huis niet meer verlaten, en dat vind hij wel prima. Thuis is hij de baas over zijn eigen koninkrijk – ook al reikt zijn koninkrijk niet tot buiten het huis.

Ambitieuze Lisa wil ontzettend graag naar een universiteit met een van de beste psychologie-programma’s. Ze is bereid om er alles voor te doen.

Lisa verzint een geniepig plan waarmee ze sówieso toegelaten zal worden: bevriend raken met Solomon. Hem genezen. En vervolgens een paper schrijven over haar bevindingen. Om Solomon’s vertrouwen te verdienen, laat ze hem toe in haar leven, introduceert ze hem aan haar vriendje Clark en vertelt hem haar diepste geheimen. Al snel begint Solomon op te bloeien en zijn universum te verbreden. Maar tegelijkertijd groeien de drie steeds meer naar elkaar toe, zo dicht dat het bijna oncomfortabel wordt, en wanneer alles aan het licht komt staat hun vriendschap op het spel.

Mijn mening

AR-0690

In het boek worden we geïntroduceerd aan Solomon, die een erg bijzonder leven leidt – hij komt nooit zijn huis uit. Hij leeft van het internet, van boeken en televisie. Je zou denken dat dat iets is wat je ouders nooit zouden toelaten. Solomon heeft het echter in het echte leven al eens geprobeerd, maar besloot het op te geven na een breakdown waarbij hij in de fontein belandde. Nee, binnenshuis is wel prima.

Het is niet alsof hij niet naar buiten wíl. Maar de boze buitenwereld en een extreme gevoeligheid voor paniekaanvallen gaan gewoon niet samen. Zolang als Solomon thuis kan blijven, kan hij in zijn eigen waanwereldje blijven.

Ik vond Solomon een erg bijzonder karakter. In de echte wereld komt het bijna niet voor dat iemand het huis nooit verlaat, maar dit boek doet het erg natuurlijk ogen. Alsof het helemaal niet zo vreemd is. En Solomon is ondanks alles nog steeds een doodnormale tiener. Maar dan met paniekaanvallen.

Maar dan krijgt Solomon opeens een brief van Lisa. Of ze een keer langs mag komen. Solomon’s ouders zien natuurijk graag wat verandering, hij kan toch niet zijn hele leven bij hen blijven wonen? Dus ze komt langs, en ze raken bevriend.

In het begin vond ik het erg moeilijk sympathie te voelen voor Lisa. Ze neemt alleen contact op met Solomon zodat ze een paper over hem kan schrijven om aangenomen te worden bij de universiteit, en denkt verder helemaal niet aan wat dat met hém doet. Ze gaat hem wel even genezen. Alsof dat zo gemakkelijk is! Gelukkig heeft ze een vriendje dat haar een beetje met beide benen op de grond houdt – Clark, en hij is gelukkig een stuk vriendelijker. Wanneer hij en Solomon elkaar leren kennen lijkt er een kwartje te vallen: dit klopt opeens.

AR-0691

Ik vond het erg leuk om over Solomon, Lisa en Clark te lezen. Ze maken niet eens zo ontzettend veel mee, maar hun interacties maken het tot een interessant en vermakelijk verhaal. En ook al waren Lisa’s intenties verkeerd, toch maken Lisa en Clark iets in Solomon los: hij leert hoe het is om met nieuwe mensen om te gaan, en ziet voor het eerst dat er ook leuke dingen aan het leven buiten zijn huis zijn. Ook al was zijn ontwikkeling gedurende het boek een logische, toch was het een mooie ontwikkeling om samen met hem mee te maken. En je leest niet zo vaak over psychologische problemen in YA, dus dat was zeker interessant!

Mijn oordeel

AR-0683

Ik vond dit een prima zomerboekje. Niet te dik, niet te ingewikkeld en voornamelijk gewoon vermakelijk. Maar met toch een wat mooiere boodschap dan de normale contemporaries die in de zomer populair zijn! 4/5

4 hearts

Liefs,
Annabel Rianne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s